مقدمه
مجوز صادر شده بر اساس این دستورالعمل برای ارائه چهار نوع خدمت (خدمات مشاوره کارآفرینی، خدمات شتابدهندگی، خدمات فضای کاری مشترک و خدمات کافه کارآفرینی) توسط مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی است.
اسنادبالادستی
در راستای:
بند ۴ ماده ۳ شرح وظایف “قانون تشکیل شورای عالی اشتغال مصوب ۱۱ شهریور ۱۳۷۷”
بند ۳۷ امور اقتصادی سند چشمانداز بیستساله کشور
بند “و” ماده ۲ چارچوب نهادی علم، فناوری و نوآوری نقشه جامع علمی کشور
مواد ۴ و ۲۲ قانون برنامه ششم توسعه
مصوبه چهل و سومین جلسه شورایعالی اشتغال سال ۹۰
دستورالعمل حاضر قابل ویرایش مجدد و ابلاغ توسط معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
اهداف
تقویت اکوسیستمهای منطقهای و توسعه فعالیتهای کارآفرینانه، جمعی و مشارکتی با توجه به مزیتها و ظرفیتهای اقتصادی کشور
ایجاد ارتباط معنادار و پایدار بین فعالیتهای کارآفرینانه، فضای کسبوکار و تولید
ارائه مشاورههای تخصصی مبتنی بر دانش کاربردی و نوآوری به صاحبان ایده، صاحبان کسبوکار، کارآفرینان، تعاونگران و متقاضیان ایجاد بنگاههای اقتصادی
ایجاد بستر لازم برای هدایت کسبوکارهای نوپا (استارتآپها) در راهاندازی کسبوکارهای نوآورانه
افزایش ضریب موفقیت کسبوکارهای نوپا، کارآفرینان و تعاونگران
هدایت صاحبان سرمایه به فعالیتهای کارآفرینانه
شکلگیری یک هویت اجتماعی مشترک و جدید حول محور توسعه کارآفرینی در کشور برای گروههای مختلف اجتماعی موثر در دولت و بخش خصوصی، بخش تعاون و جامعه
کمک به بهبود فضای کسبوکار
ماده ۱- کلیات و تعاریف
اصطلاحاتی که در این دستورالعمل بهکار میرود، به شرح زیر تعریف میشوند:
۱.۱. دستورالعمل: منظور، دستورالعمل صدور مجوز مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی است.
۱.۲. مرکز مشاوره: منظور “مرکز مشاوره و خدمات کارآفرینی” است که دارای شخصیت حقوقی میباشند و مجوز خود را بر اساس این دستورالعمل دریافت نمودهاند.
۱.۳. کادر فنی مرکز مشاوره: مشاوران متخصص مرکز مشاوره میباشند که به ارائه خدمات مندرج در این دستورالعمل میپردازند.
۱.۴. کارآفرین: کارآفرین فردی است که با تکیه بر نوآوری، تشخیص فرصتها و پذیرش مخاطره، ارزش جدید اقتصادی/ اجتماعی بهوجود میآورد (جدید در سطح بنگاه/ سازمان، بازار/ جامعه یا جهان)
۱.۵. کارآفرینی: فعالیت مخاطرهپذیری است که هسته اصلی آن نوآوری در مدیریت کسبوکار، خدمت، فرآیند و محصول بوده و نتیجه آن دستیابی به ارزش افزوده بالا، رقابتپذیری، تحصیل ثروت و ایجاد اشتغال مولد است.
۱.۶. تعاونی: شرکتی است از اشخاص حقیقی و حقوقی که به منظور رفع نیازمندیهای مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضاء از طریق خودیاری و کمک متقابل و همکاری آنان بر اساس اصولی که در قانون تعاون آمده، تشکیل میشود و تعداد اعضای آن نباید کمتر از ۷ نفر باشد.
۱.۷. تعاونگر: هر عضو، هیئت مدیره یا مدیر عامل یا بازرس در یک تعاونی، اتحادیه استانی یا سراسری یا اتاق تعاون استان و اتاق تعاون ایران، تعاونگر نامیده میشود.
۱.۸. کسبوکارهای نوپا (استارتآپ): تیم یا شرکت نوپای دارای ایده نوآورانه در کسبوکار
۱.۹. شتابدهنده: گونهای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی است که گروهی از کسبوکارهای نوپا (استارتآپها) را از زمان شکلگیری ایده تحت حمایت خود گرفته و ضمن تامین سرمایه پیش از آغاز (pre-seed) در ازای درصدی از سهام، که معمولاً کمتر از ۱۰ % میباشد، به ارائه خدمات شتابدهندگی به منظور افزایش ضریب موفقیت کسبوکارهای نوپا (استارتآپها) میپردازد.
۱.۱۰. شتابدهندگی: به مجموعهای از خدمات کارآفرینی بهمنظور حمایت از شروع یک کسبوکار شامل آموزش، مشاوره، مربیگری، تامین فضای کاری مشترک، شبکهسازی، معرفی به سرمایهگذاران و همچنین تامین بخشی از نیازهای مالی اولیه کسبوکارهای نوپا (استارتآپها) گویند که موجب تسریع در تولید محصول، ورود به بازار و رشد کسبوکار میشود. طول دوره پیش شتابدهندگی معمولاً کمتر از ۲ ماه و طول دوره شتابدهندگی معمولاً کمتر از ۶ ماه است.
۱.۱۱. فضای کاری مشترک: یکی از انواع خدمات کارآفرینی است که در آن فضای فیزیکی شامل تجهیزات و ملزومات کاری و اداری نظیر دسترسی به اینترنت پرسرعت با هزینه اندک بهصورت مشترک در اختیار افراد یا تیمهای ایدهپرداز و کسبوکارهای نوپا (استارتآپها) قرار داده میشود.
۱.۱۲. هدایتگر (منتور): هدایتگر (منتور) یا مربی فردی است با تجربه، آگاه به حوزه کسبوکار ، دارای سابقه کارآفرینی و ارتباطات قابل توجه که تجربیات حرفهای و دانش تخصصی خود را به کسبوکارهای نوپا (استارتآپها) انتقال میدهد.
۱.۱۳. کافه کارآفرینی: که در این دستورالعمل “کافه” نامیده میشود؛ مکانی است عمومی که امکان برقراری تعاملات اجتماعی بین کارآفرینان، دولت، سرمایهگذاران، صاحبان ایده و دانشجویان را تسهیل کرده و امکان شکلگیری شبکههای سیال (Liquid Network) بین افکار مختلف برای خلق نوآوری را بهوجود میآورد.
۱.۱۴. راهبر: شخص حقیقی یا حقوقی است که وظیفه برنامهریزی و هماهنگی کلیه امور مرتبط با کافه، فضای کاری مشترک و شرکتکنندگان در آنها را بهعهده دارد.
۱.۱۵. شبکه سیال: محیطی است که در آن ایدههای متفاوت، پیشینههای مختلف و علایق گوناگون کنار یکدیگر قرار گرفته و یافتهها، اشتباهات و ایدههای ناب به اشتراک گذاشته شده و منجر به نوآوری میگردند.
۱.۱۶. دارندگان مجوز: دارندگان مجوز هر یک از انواع خدمات مندرج در دستورالعمل حاضر
۱.۱۷. متقاضیان مجوز: متقاضیان دریافت مجوز هر یک از انواع خدمات دستورالعمل حاضر
۱.۱۸. وزارت: منظور “وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی” میباشد.
۱.۱۹. معاونت: منظور “معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی” میباشد.
۱.۲۰. دبیرخانه مرکزی: دبیرخانه مرکزی به ریاست مدیر کل دفتر توسعه کارآفرینی و متشکل از
کارشناسان آن دفترذیل معاونت فعالیت مینماید.
۱.۲۱. اداره کل: منظور”اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان” است.
۱.۲۲. هیات فنی: منظور هیات موضوع ماده ( ۲) این دستورالعمل میباشد.
۱.۲۳. دبیرخانه هیات فنی: منظور “کارشناسان اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان” میباشد که به همکاری با هیات فنی میپردازند.
۱.۲۴. سامانه نظارت: سامانه نظارت و ارزیابی عملکرد بر خط دارندگان مجوز است که توسط دبیرخانه مرکزی راه اندازی میشود.
۱.۲۵. دستور العمل تعرفه: مبنای تعیین حداکثر حقالزحمه مشاوران در ارائه خدمات مرکز مشاوره، هزینه استفاده از فضای کاری مشترک و… میباشد که توسط دبیرخانه مرکزی تهیه و ابلاغ میگردد.
۱.۲۶. شیوه نامه نظارت: منظور شیوهنامه نظارت و ارزیابی عملکرد فعالیتهای مرکز مشاوره است که توسط دبیرخانه مرکزی تهیه و ابلاغ میگردد.
نسخه جدید (تیر ۱۴۰۲): برای مشاهده شرایط دریافت مجوز و اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید.
نحوه ثبتنام برای دریافت مجوز مرکز مشاوره و خدمات کارآفرینی
قابل ذکر است که برای اخذ این مجوز علاوه بر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال استان مربوطه) و یا از طریق درگاه ملی مجوزهای کسبوکار نیز میتوان اقدام کرد.
برای اطلاع از جزییات بیشتر اینجا و اینجا را کلیک کنید.
برای ثبتنام در درگاه ملی مجوزهای کسبوکار اینجا را کلیک کنید.