همزمان با داغ شدن بازار رمزارزها در ایران و افزایش سرمایهگذاریهای مردم در این بازار بهخصوص بیتکوین، بالاخره دستگاههای رسمی واکنش نشان داده ضمن هشدار به مردم تأکید کردند که مبادلات رمزارز در ایران ممنوع است و سایتهایی نیز که در این خصوص فعال هستند مجوز ندارند.
بعد از آنکه رئیسکل بانک مرکزی از آزاد شدن مشروط و محدود مبادلات بیتکوین خبر داد و اعلام کرد: “خریدوفروش بیتکوین آزاد نمیشود فقط آنهایی که بهطور رسمی استخراج کردهاند و تنها برای واردات کالا میتوانند از رمزارز استفاده کنند.”،
یکی از مدیران بانک مرکزی تأکید کرد که بر اساس قانون شورایعالی مبارزه با پولشویی و مصوبه هیئت دولت در سال ۹۸ مبادله رمزارزها در کشور ممنوع است و مردم بدانند خطرهای رمزارزها بسیار زیاد است.
هرچند دیر ولی بالاخره بانک مرکزی به افزایش مبادلات رمزارز بهخصوص بیتکوین واکنش نشان داد و به مردم هشدار داد که مخاطرات در این بازار زیاد است و قانونی نیست!
این درحالی است که آمارهای غیررسمی نشان میدهد که در سه ماه گذشته ایرانیها حدود یکمیلیارد دلار بیتکوین خریدهاند و این بهمعنای تشدید خروج ارز از کشور است. حجم زیادی از بیتکوینهای موجود در بازار داخلی، از طریق صرافیهای خارجی خریداری شدهاند؛ تحلیلگران این بازار معتقدند که ادامه وضعیت موجود رمزارزها در ایران بهمعنای مجوز خروج سرمایه و ارز زیادی از کشور است، همانطور که تا الآن نیز برای خرید ماینر و تولید بیتکوین، ارز زیادی از کشور خارج شده است.
گفتنی است، بیش از ۲۰ صرافی رمزارز با تعداد کاربران و مبادلات روزانه قابل توجه در کشور وجود دارد که همگی از درگاههای پرداخت بانکی و شبکههای ملی پرداخت نظیر شتاب و شاپرک برای تبدیل ریال استفاده میکنند در حالی که بانک مرکزی تاکنون به هیچکدام از این صرافیها مجوز نداده است.
هشدارها درباره احتمال بروز فاجعه در خصوص بیتکوین و سایر رمزارزها موجب شده است سرانجام دستگاههای رسمی واکنش نشان دهند؛ در همین ارتباط مرکز ملی فضای مجازی نیز امروز با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: با توجه به عرضه انواع رمزارزها در فضای مجازی و مواجه شدن بسیاری از افراد با تبعات منفی و مشکلات متعدد بهوجودآمده در این زمینه، به اطلاع میرساند این نوع شبهداراییها از هیچگونه پشتوانه و تضمینی برخوردار نیستند و علاوه بر آن بهطور دائم دچار نوسانات قیمتی خارج از مناسبات اقتصادی متعارف میشوند و بیم ازدسترفتن ثروت و دارایی خریداران همواره وجود دارد.
کنار این موارد گزارشهای فراوانی از طرف مردم و نهادهای نظارتی در زمینه سرقت و کلاهبرداری در این بازار وجود دارد که بررسی آنها مؤیّد سیر صعودی فعالیتهای مجرمانه در این خصوص است. حضور بازیگران و عوامل فعال ناشناخته و غیرقابل شناسایی در بازار خرید و فروش این نوع شبهداراییهای فاقد پشتوانه، موجب شده است که این فضای خرید و فروش بسیار غیرقابل اعتماد است و قدرت هرگونه پیگیری برای جبران زیانهای احتمالی و ارائه اسناد و ادله، از نهادهای حمایتی و صیانتی مرتبط با حفظ حقوق مردم سلب شده است.
شرایط فعالیت در بازار این نوع ارزهای دیجیتالی شفاف نیست و علاوه بر خروج سرمایه از کشور، هیچ نشانهای از وجود سازوکارهای حفظ داراییهای مردم توسط گردانندگان پشتپرده آنها ارائه نشده است.
ازاینرو اکیداً توصیه میشود همگان در این زمینه احتیاطهای لازم را بهخرج دهند و در دام تبلیغات سوداگران این بازار غیرشفاف نیفتند. تجربه ازدسترفتن داراییهای مردم در جریانهای مشابه مانند شبکههای هرمی در کشور و دنیا وجود دارد و انتظار میرود همه نهادها و صاحبان رسانه، مسئولانه نسبت به آگاهیبخشی صحیح به شهروندان عزیز تلاش نمایند.
در این زمینه تأکید مینماید تاکنون هیچگونه تصمیمی برای اعطای مجوز به درگاهها و سایتهای فعال خرید و فروش رمزارزها و بیتکوین در کشور گرفته نشده است و لازم است همگان مراقبتهای لازم در این خصوص را بهعمل آورند.
انتهای پیام/