اخبار، اظهارنظر و حواشی پیرامون نماد اعتماد الکترونیک یا همان اینماد در ماههای گذشته کم نبوده؛ از الزام قانونی و تعامل اجرایی مسئولان وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و وزارت صمت گرفته تا فشار رسانهای و گلایه برخی کسبوکارهای مجازی نوپا به استناد دردسرهای اخذ اینماد!
شواهد نشان میدهد، نه تنها نماد اعتماد الکترونیک یک الزام قانونی در دسترس و کمزحمت است، بلکه بخشی از اعتبار فروشندگان کهنهکار اینترنتی نزد مشتری را رقم زده است. سیاستگذار حوزه تجارت الکترونیک هم به واسطه اهمیت احراز هویت حداقلی کسبوکارهای مجازی، آن را ابتداییترین فاکتور برای کاهش ریسک معاملات در بستر پلتفرمهای مجازی میداند.
هرچند پاکسازی مبادلات مجازی از انواع تخلفات اقتصادی نظیر کلاهبرداری، پولشویی و تأمین مالی اعمال مجرمانه، نقطه مطلوب دولتها در مواجهه با گسترش روزافزون اقتصاد دیجیتال است، نماد اعتماد الکترونیکی را میتوان یکی از ابزار کاهش چنین وقایع شوم و خسارتآفرینی دانست که مقاومت و گلایه در ازای مختصر و حداقلیشدن فرآیند اکتسابش (کاهش زمان صدور اینماد تک ستاره از ۵ روز به کمتر از ۲۴ ساعت)، تأملبرانگیز شده است!
چرا که شواهد حاکی از افزایش میزان جرایم در بستر فضای مجازی با استقبال بیشتر مردم از پلتفرمهای فروش مجازی و افزایش تعدد و تعمیق سکوهای فروش برخط است. مسئلهای که ضرورت نظارت مستمر و موثرتر بر پلتفرمهای فروش آنلاین به ویژه فعلوانفعالات مالی آنها را دوچندان میکند. گواه این ادعا، اظهارات سرهنگ علیمحمد رجبی رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا است.
علیمحمد رجبی اخیراً با اشاره به رشد ۴۰ درصدی کلاهبرداریهای اینترنتی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، عنوان میکند: «بر اساس آمار موجود حدود ۳۰ درصد از مجموع جرایم ۶ ماهه سال ۱۴۰۰ را کلاهبرداریهای اینترنتی، نظیر جعل درگاههای بانکی، فروش و عدم تحویل کالا، فروش کالا و تحویل کالای بیکیفیت و فروش کالاهای غیرمجاز تشکیل داده است!
در باب ضرورت نظارت بر تراکنشهای مالی در فروشگاههای برخط، آذرماه سال جاری فاطمیامین وزیر صنعت، معدن و تجارت در یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه اینماد همچون استاندارد نیازمند نظارت است، اظهار داشت: «در قانون مبارزه با پولشویی، الزام شده کسبوکارهایی که میخواهند پرداخت الکترونیکی داشته باشند، باید دارای اینماد باشند. البته اینماد بدون ستاره برای کسبوکارهای خرد به سرعت و ظرف ۱۰ دقیقه صادر میشود و صدور اینماد یک ستاره حداکثر یک روز طول میکشد. این بازه زمانی نشان میدهد، الزام به کسب اینماد هیچ توقفی در کسبوکارها ایجاد نمیکند.»
همچنین، محرمیان معاون فناوری های نوین بانک مرکزی طی اظهاراتی با اشاره به انتقاد برخی فعالان اقتصادی در خصوص مانع تراشی الزام اینماد برای کسبوکارهای خرد گفت: «الزام اخذ اینماد برای پذیرندگان شرکتهای پرداختیار به استناد ماده ۱� ۳ آیین نامه اجرایی ماده ۱۴ الحاقی قانون مبارزه با پولشویی اجرایی شده است. کسبوکارهای خرد میتوانند، به صورت کاملاً برخط و صرفاً با ارایه اطلاعات هویتی و دامنه خود نسبت به اخذ اینماد بیستاره اقدام کنند. اخذ این نوع اینماد در کمترین زمان و با حداقل اطلاعات امکانپذیر است.»
وی با اشاره به اینکه اخذ اینماد یکی از ابزارهای شناسایی اهلیت کسب وکارها در فضای مجازی است، اظهار داشت: «وجود این نشان در سایتهای پذیرندگان فضای مجازی، موجبات اعتماد بیشتر مشتریان را فراهم میکند.»
گفتنی است، یکی از انواع مجوزهای اینماد، نماد بدون ستاره است. در راستای حمایت از کسبوکارهای خرد و تسهیل در فرآیند اعطای مجوز به پلتفرمهای فروش نوپا در فضای مجازی، مرکز توسعه تجارت الکترونیک اقدام به طراحی نماد بیستاره کرده و اخذ این نوع اینماد، نیازمند زمان ناچیز و ارائه حداقلی اطلاعات است. الزامی که نشاندهنده، تمرکز بر کسبوکارهای بهرهمند از درگاههای پرداخت، برای پیشگیری از تخلفات اقتصادی است.
اینماد با هدف ساماندهی، احراز هویت و صلاحیت کسبوکارهای مجازی اعطا میشود و سطحبندی اینماد به سه دسته موقت، تکستاره و دوستاره تقسیمبندی میشود. تعداد ستارههای بالاتر، نشاندهنده سطح بالاتر اعتماد و عملکرد بهتر فروشگاه اینترنتی است.
کارشناسان معتقدند، هرچه تبادلات مالی در بستر فضای مجازی برای رگولاتور شفافتر باشد، در کنار رصد هوشمند جریان پول و کالا از این بستر، ریسک تأمین مالی فعالیتهای مجرمانه در فضای مجازی کاهش یافته و همچنین کاربران با خاطری آسودهتر، اطلاعات حسابهای بانکی و نقدینگی خود را مصروف خرید از پلتفرمهای مجازی میکنند.
فارغ از اینکه، هیأت وزیران به پیشنهاد شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی و تأمین مالی تروریسم و تأیید رییس قوه قضاییه و به استناد ماده (۱۴) الحاقی قانون مبارزه با پولشویی، کسبوکارها در بستر مجازی را ملزم به دریافت نماد اعتماد الکترونیکی کرده، قاعدتاً کسبوکارهای شناسنامهدار و با تجربه این حوزه، به واسطه حفظ اعتماد و اعتبار خرید و فروش کالا و خدمات در بستر مجازی هم شده، باید مدافع سرسخت شفافیت و الگوریتمهای نظارتی در جریان ورود کسبوکارهای نوپا باشند.
با وجود ضرورتهای ذکر شده در باب شفافیت مبادلات در فضای مجازی و فرآیند حداقلی کسب اینماد، بررسیها نشان میدهد، فشارهای رسانهای و رایزنیهای مخالفان شفافیت، مجلس را مقابل اجرای قانون قرار داده است. گروهی که الزام اینماد را نوعی سنگاندازی دستگاههای اجرایی در باور برخی نمایندگان مجلس القا کردهاند و مسیر توسعه کسبوکارهای مجازی را کانالی منفک از سیاستهای نظارتی دولت میدانند.
در همین راستا در روزهای اخیر، برخی نمایندگان مجلس با طرح سوال از وزیر صمت دلایل اصرار بر اینماد را خواستار شدند و آن را موجب التهاب و نگرانی و یاس کارفارینان جوان خواندند که نشان میدهد، عمل به یک آییننامه اجرایی در راستای مبارزه با پولشویی و بسترسازی کلاهبرداری و اعمال مجرمانه اقتصادی به “اصرار آقایان بر اجباری کردن اینماد و ایجاد نگرانی و یأس در کسبوکارهای اینترنتی” تعبیر شده و چنین برداشت میشود که گویی یک مداخله سلیقهای آن هم تنها از وزیر صمت در این خصوص صورت گرفته باشد. این در حالی است که متولی اصلی الزام اینماد بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار حوزه پولی کشور است.
با این تفاسیر، افزایش هزینه در ازای اقدامات شفافیتزای دستگاههای اجرایی، در نهایت منجر به انتقاد نمایندگان مجلس نسبت به عملکرد بانک مرکزی و تشکیل صفهای عریض و طویل در مقرهای پلیس فتا برای رسیدگی به پروندههای متعدد کلاهبرداری در بستر فضای مجازی خواهد شد. سناریویی که تجربه آن به واسطه جولان سایتهای قمار و بختآزمایی هنوز در اذهان باقی است.
انتهای پیام/