به گزارش کسب نیوز به نقل از اویل پرایس، هم اکنون شاهد آن هستیم که قیمت نفت در بازار جهانی به بالاترین میزان خود در سالهای گذشته رسیده و خودداری گروه اوپک پلاس از افزایش عرضه نفت به بازار جهانی آتش بالا رفتن قیمت نفت را تندتر کرده است. اما حالا میبینیم که یک عامل دیگر در حال اثر گذاشتن بر قیمت نفت بر بازار جهانی است.
قیمت گاز در سطح بین الملل حدود سه برابر شده و هم اکنون در بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۴ قرار دارد. سرعت افزایش قیمت گاز به گونهای بوده که نسبت به نفت و دیگر کالاهای اساسی روند سریعتری را تجربه کرده است.
از آنجا که تقاضا برای حاملهای انرژی در بازار جهانی هنوز بالاست، افزایش قیمت گاز روز به روز اثرگذاری بیشتری را بر بازار نفت میگذارد؛ چراکه بسیاری از مصرف کنندگان انرژی در جهان با گران شدن گاز حالا به فکر استفاده از نفت که نسبت به گاز ارزانتر تمام میشود، افتادهاند.
هم اکنون بسیاری از نیروگاهها در کشورهای مختلف سوخت مصرفی خود را تغییر داده و به سمت استفاده از نفت روی آوردهاند و این دقیقا برعکس همان کاری است که خیلی سال پیش انجام داده بودند و از نفت گران به سمت استفاده از گاز ارزان رفته بودند.
هم اکنون قیمت گاز معادل نفت بشکهای ۲۰۰ دلار است و استفاده از آن برای بسیاری از نیروگاهها اصلا به صرفه نیست.
از سوی دیگر مقایسه قیمت بالای گاز باعث میشود که در چشم مصرفکنندگان، قیمت نفت بسیار ارزانتر از گاز به نظر برسد و همین امر تقاضا برای نفت در بازار جهانی را افزایش خواهد داد. قیمت گاز برای تحویل در سال ۲۰۲۲ در آلمان سه برابر شده و در آمریکا هم شاهد آن هستیم که قیمت گاز طبیعی به بالاترین میزان ۷ سال گذشته رسیده است.
کارشناسان هشدار دادهاند که بالا رفتن تقاضای نفت در بازار جهانی ناشی از گران شدن گاز باعث میشود که بحران کمبود عرضه کنونی نفت به بازار بدتر شود.
در واقع دو عامل مصرف کنندگان انرژی در جهان را به سمت نفت هل داده است؛ یکی کمبود عرضه گاز و دومی تولید بالاتر از میزان مورد انتظار نیرو از انرژیهای تجدیدپذیر است که باعث شده بسیاری از نیروگاهها حتی به سمت استفاده از زغال سنگ بروند.
بِجارن شیلدروپ، کارشناس ارشد موسسه اس ای بی میگوید: این اتفاق هر گز در این حجم رخ نداده است و بازار همواره تلاش میکرد تا از نفت گران به سمت استفاده از گاز ارزانقیمت برود.
شیلدروپ همان طور که امین ناصر، مدیرعامل شرکت آرامکوی عربستان پیش بینی کرده، معتقد است این مسأله باعث افزایش مصرف ۵۰۰ هزار بشکهای نفت در بازار جهانی خواهد شد.
اما بانک جی پی مورگان آمریکا پا را فراتر نهاده و تخمین زده که رفتن مصرف کنندگان گاز به سمت استفاده بیشتر از نفت باعث بالا رفتن دو میلیون بشکهای روزانه تقاضا برای نفت در بازار جهانی میشود. البته این بانک میگوید: پیش بینی افزایش ۷۵۰ هزار بشکهای نفت در روز تا ماه مارس واقعبینانهتر است.
آژانس بین المللی انرژی اما پیش بینی متعادلتری را ارائه کرده و میگوید: تقاضای نفت ۲۰۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
این آژانس گفته که تغییر سوخت مصرفی از گاز به نفت بیشتر در کشورهایی نظیر اندونزی، پاکستان، کشورهای عضو خاورمیانه و بنگلادش رخ خواهد داد.
انتهای پیام/