دولت از ایجاد تسهیلات تکلیفی خودداری کند

میثم خسروی، کارشناس مسائل اقتصاد ایران در خصوص خلق پول توسط سیستم بانکی کشور و تاثیر آن بر افزایش تورم اظهار داشت: وقتی درباره پرداخت تسهیلات توسط بانک ‌ها می خواهیم؛ صحبت ‌کنیم، باید درباره تسهیلات تکلیفی که بر سیستم بانکی تحمیل می شود، بحث کرد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: فرض کنید قانون تصویب می‌کنیم که بانک‌ها ۳۶۰ هزار میلیارد تومان به بخش مسکن تسهیلات دهند یا به صنعتی خاص تسهیلات پرداخت کنند و انتظار داریم برای ما کف و هورا بکشند. ولی آن طرف دیگر ماجرا را هیچ گاه به مردم نمی گوییم. آن طرف این اتفاق یعنی خلق نقدینگی و خلق نقدینگی هم یعنی رشد تورم.

وی تاکید کرد: همزمان هم نمی‌شود به بانک‌ها بگوییم سالانه فلان مبلغ تسهیلات بده و همزمان بگوییم رشد نقدینگی چرا بالا رفته است. رشد نقدینگی با پرداخت تسهیلات توسط بانک‌ها و پرداخت سود سپرده و هزینه کردن بانک‌ها و از این کانال‌ها افزایش پیدا می کند.

خسروی با اشاره به راهکارهای کنترل تورم در این بخش تصریح کرد: در این زمینه دولت را باید متقاعد کرد تا چه در قالب تکلیفی و چه در قالب وعده دادن به تسهیلات حمایتی به کسب و کارها و به انحای مختلف و عناوین مختلف مانند حمایت از تولید و… سراغ تسهیلات تکلیفی نرود.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه حمایت از تولید خوب است ولی وقتی حمایت از تولید را گره می‌زنید به تسهیلات بانکی کارآیی خود را از دست می دهد، افزود: زمانی که منابع برای حمایت از تولید را به  بانک ها گره می زنیم، این یعنی رشد بالای نقدینگی در کشور. وقتی راجع به رشد ۴۰ درصدی نقدینگی در سال ۹۹ صحبت می‌کنیم این تسهیلات تکلیفی و پرداخت تسهیلات سهم عمده در این ماجرا داشته است.

وی با اشاره به اینکه هم سیاست گذار و هم مردم وقتی درباره پرداخت تسهیلات صحبت می‌شود، خوشحال می‌شوند، تاکید کرد: آن طرف ماجرای پرداخت این تسهیلات رشد بالای نقدینگی است. آن هم در نهایت دودش با تورم در چشم همه مردم می‌رود.

خسروی ادامه داد: باید یک استراتژی داشته باشیم ناظر به این که رشد نقدینگی متوسطی می‌خواهیم که تورم را افسار گسیخته افزایش ندهد و همزمان با نظارت بر بانک‌ها سعی کنیم این مقدار پرداخت تسهیلات و رشد نقدینگی به جامعه هدف اصابت کند. وقتی به صورت کور این تسهیلات به سیستم بانکی تکلیف می شود، اتفاقی جز رشد نقدینگی را نمی توان متصور شد.

این کارشناس اقتصادی افزود: وقتی پایه پولی از مسیر کسری بودجه زیاد می‌شود و امکان خلق نقدینگی نیز توسط بانک‌ها افزایش پیدا می‌کند، این نحوه انبساط پولی که کسری بودجه به اقتصاد تحمیل می‌کند عملا منجر به رشد نقدینگی کور می‌شود. یعنی در این شرایط هم رشد بالای نقدینگی داریم و هم تسهیلات پرداختی به هدف اصابت نکرده است.

وی در پایان با بیان اینکه تا زمانی که ساختار بانک هایمان را اصلاح نکنیم و پروژه اصلاح نظام بانکی را اجرایی نکنیم، در این زمینه اتفاق مثبتی رخ نخواهد داد، گفت: بالاخره تا مشکل بانک هایی که تسهیلات بی کیفیت می‌دهند و هم خودشان را و هم مردم را گرفتار می‌کنند، حل نشود، عملا نمی‌توانیم انتظار داشته باشید که رشد بالای نقدینگی و پرداخت تسهیلات به هدف بخورد.

انتهای پیام/

https://kasbnews.com/2549