بررسی مهمترین برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۴۰۰ حاکی از برنامهریزی برای تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه انواع خودروی سواری و وانت است. همچنین در زمینه اتوبوس، مینیبوس و ون نیز برای تولید ۸ هزار و ۹۶۸ دستگاه از این خودروها برنامهریزی شده است. به این ترتیب به طور متوسط در هر ماه باید بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شود. این در حالی است که خودروسازان هرچند فروردین امسال با رشد تولید نسبت به فروردین ۹۹ روبرو بودند اما نسبت به هدف گذاری انجام شده عقب هستند.
بررسی وضعیت تولید خودرو در کشور نشان می دهد تولید انواع خودرو طی نخستین ماه امسال با رشد ۱۴۴.۳ درصدی نسبت به فروردین ۹۹ به ۶۰ هزار و ۹۷۱ دستگاه رسید. در فروردین سال گذشته تولید انواع خودرو در کشور معادل ۲۴ هزار و ۹۵۸ دستگاه بود که ۲۳ هزار و ۳۰۰ دستگاه از آن به تولید سواری اختصاص داشت.
در فروردین امسال ۵۶ هزار و ۴۲۴ دستگاه سواری در کشور تولید شد که نسبت به فروردین سال قبل ۱۴۲.۲ درصد رشد داشته است. در فروردین ۱۴۰۰، تولید وانت معادل ۴۱۵۷ دستگاه بود که نسبت به فروردین ۹۹ با رشد ۱۰۴.۳ درصدی همراه شده است. در مورد تولید مینیبوس و میدلباس هم باید به رقم ۴۴ دستگاه طی فروردین امسال اشاره کنیم که نسبت به فروردین سال قبل ۳۰ دستگاه رشد داشته است.
با وجود افزایش تولید انواع خودرو طی فروردین امسال، تولید اتوبوس روندی کاهشی داشته و از ۴۹ دستگاه در فروردین سال گذشته به ۴۳ دستگاه در فروردین ۱۴۰۰ رسیده که افت ۱۲.۲ درصدی را تجربه کرده است. در عین حال، تولید کامیونت، کامیون و کشنده از ۱۸ دستگاه در فروردین سال قبل به ۲۹۶ دستگاه در فروردین امسال رسیده است.
* وضعیت تولید ایران خودرو
طی فروردین امسال تولید انواع خودرو توسط گروه صنعتی ایران خودرو به ۲۹ هزار و ۲۴۳ دستگاه رسید که در مقایسه با فروردین سال قبل ۹۳.۲ درصد رشد داشته است. در این مدت تولید سواری در گروه ایران خودرو با رشد ۹۳.۹ درصدی نسبت به فروردین ۹۹ به ۲۸ هزار و ۹۹۰ دستگاه رسید.
* شرایط تولید در سایپا
طی فروردین ۱۴۰۰ گروه صنعتی سایپا ۲۸ هزار و ۹۹۸ دستگاه انواع خودرو تولید کرد که در مقایسه با فررودین سال قبل ۲۱۸ دستگاه رشد داشته است. تولید انواع سواری توسط سایپا در فروردین امسال ۲۵ هزار و ۵۴۶ دستگاه بود که نسبت به رقم ۷۸۹۹ دستگاه در فروردین ۹۹ رشد ۲۲۳.۴ درصدی را داشته است.
* وعده وزیر صنعت محقق نشد
بررسی صورتهای مالی خودروسازان بزرگ کشور مربوط به اسفند ۹۹ نشان می دهد خودروسازان سال گذشته با تولید ۹۰۰ هزار و ۷۱۴ دستگاه خودرو (شامل محصولات سواری و وانت) به کار خود پایان دادند. هرچند این میزان تولید در مقایسه با سال ۹۸ رشد بیش از ۴ درصدی داشت اما خودروسازان باز هم از برنامهریزی وزارت صنعت عقب ماندند چرا که سیاستگذار خودرو، تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو را در سال ۹۹ برای خودروسازان بزرگ کشور پیشبینی کرده بود.
این در حالی است که وزیر صنعت آذر ۹۹ گفته بود: تا پایان سال بیش از ۵۰ درصد در حوزه خودرو کشور افزایش تولید خواهیم داشت که با این افزایش تولید قیمتها نیز در بازار متعادل خواهد شد. آمار منتشر شده از وضعیت تولید خودرو نشان داد که صنعت خودروی ایران در دی ماه ۹۹ افت تولید ۴.۷ درصدی را پشت سر گذاشته است. همچنین تولید انواع خودرو توسط گروه صنعتی ایران خودرو و گروه صنعتی سایپا طی بهمن ۹۹ با افت همراه شد به طوری که تولیدات ایران خودرو ۱.۵ درصد و تولیدات سایپا ۲.۸ درصد کمتر از بهمن ۹۸ بوده است.
هرچند در اسفند۹۹ تولید خودرو با رشد ۲۱ درصدی همراه بود اما در نهایت وعده رزم حسینی برای افزایش ۵۰ درصدی تولید خودرو تا پایان سال ۹۹ عملیاتی نشد. خودروسازان و مدیران وزارت صنعت همواره وعده هایی را برای رشد تولید خودرو و متعادل شدن قیمت ها در بازار داده اند اما این وعده ها محقق نشده اند.
انتهای پیام/