پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در گزارشی جامع به بررسی شرایط شرکتهای بورسی که بیش از نیمی از صنعت کشورمان را نمایندگی میکنند پرداخت و بر این اساس میتوان گفت شرایط تولید در کشور طی مهرماه بهتر شده است.
تداوم رشد بالای ۲۰ درصد در صنعت خودروسازی و قطعات و رشد تولید حدود ۱۰ درصدی در صنعت فلزات اساسی از دلایل افزایش تولید صنعتی بوده است. همچنین با توجه به وضع محدودیت واردات کالاهای نهایی (که جایگزین داخلی دارند)، تولید در شرکتهای وارداتمحور که عمدتا با محصولات وارداتی رقابت میکردند و حالا رقیبی ندارند (به طور قابل ملاحظه) افزایش داشته است.
رشد بالای تولید کالاهای نهایی اعم از مصرفی و سرمایهای که در مهرماه به بالای ۱۰ درصد رسید نیز گواهی بر این مدعاست. بررسی گزارشهای ۶ ماهه سود و زیان شرکتهای بورسی نشان میدهد، در کل سود اسمی شرکتها نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰,۸ درصد رشد کرده است. در ۳ ماهه ابتدای سال رشد سود شرکتها بالای ۴۵ درصد بوده است.
بهعلاوه زیان انباشته صنعت خودروسازی در ۶ ماهه ابتدایی سال جاری ۸۵ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. سود اسمی ۲ صنعت محصولات شیمیایی و فلزات اساسی در ۶ ماهه به ترتیب ۳.۷ درصد و ۱۳.۲- درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته و تعداد شرکتهای زیانده نیز در این صنایع افزایش یافته است که نشان از بدتر شدن وضعیت سودآوری در این صنایع دارد.
بیش از ۲۸۰ شرکت صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار و فرابورس که به صورت ماهانه گزارش تولید خود را منتشر میکنند، بیش از نیمی از تولید کشور را در اختیار دارند. لذا با توجه به بررسی آمار این شرکتها میتوان وضعیت تغییرات تولید صنعت کشور را رصد کرد.
بررسیها نشان میدهد که شاخص مستخرج از دادههای این شرکتها همراستا با شاخص تولید صنعتی کل کشور است، لذا این شاخص در زمانی که شاخصهای رسمی کل کشور با تاخیر منتشر میشوند و تواتر فصلی دارند، میتواند جایگزین خوبی برای آنها باشد و وضعیت تغییرات یک ماهه صنعت را نشان دهد.
رسیدن نرخ رشد تولید در صنایع بورسی به ۷.۷ درصد در مهر ماه سال ۱۴۰۱، در ۱.۵ سال گذشته بی سابقه بوده و این رشد، اتفاقی نشانهای امیدبخش از حرکت اقتصاد ایران در مسیر رشد و توسعه است. تحقق رشد ۷.۷ درصدی صنایع بورسی در مهر ماه در حالی رقم خورده است که این ماه، برخی جریانات داخلی و خارجی سعی در ایجاد اخلال در امنیت و نظم در سطح کشور داشتند.
انتهای پیام/