نوید خاندوزی، کارشناس بازار سرمایه درباره تصمیم سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر افزایش دامنه نوسان و اثرگذاری آن بر بازار سرمایه گفت: تغییر دامنه نوسان، اتفاق خوبی است. زیرا هرچه بیشتر به سمت بازار کار یعنی بازاری که در آن صفهای خرید و فروش کمتری ایجاد شود، حرکت کنیم، شاهد اتفاقات مثبتتری خواهیم بود.
وی با بیان اینکه این تصمیم باید با ملزوماتی همراه باشد، افزود: اگر دامنه نوسان به تنهایی تغییر کند و برخی از موارد اجرا نشود، این احتمال وجود دارد که پس از مدتی به دلیل نوسانات عجیب قیمتها در بازار، عدهای مخالفت خود با این سیاست را اعلام کنند.
خاندوزی تصریح کرد: یکی از این اتفاقات این است که سیاست حجم مبنا، خاصتر و سیاستگذاریتر شده پیش برود و نکته دیگری که اهمیت بیشتری دارد، افزایش عمق تحلیلی بازار است. یعنی باید تحلیل و بمباران اطلاعاتی شرکتها در بازار وجود داشته باشد تا سهامداران در بازار به واسطه اشراف به این اطلاعات، تصمیمات اشتباهی در دامنه نوسان خاص نگیرند.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اضافه شدن دامنه نوسان یک درصدی، موضوع خاصی نیست و باید با گامهایی مانند تغییر دامنه نوسان به صورت فصلی همراه شود.
وی در مورد قابلیت تغییر دامنه نوسان اظهار داشت: استاندارد بسیاری از کشورها، مثبت و منفی ۱۰ بوده و به نظر من، این عدد برای بازار ما نیز ایدهآل است و در مقاطعی که اتفاقات، تنشها و شوکهایی رخ میدهد، میتوان این عدد را تغییر داد.
خاندوزی در پاسخ به این پرسش که آیا نیاز است برای بازارگردانها، دامنه نوسان خاصی در نظر گرفته شود یا خیر، بیان کرد: عملکرد بازارگردانها در مقطع اخیر (به ویژه در یک سال اخیر)، عملکردی روشن و حرفهای نبوده و فکر میکنم اینکه شرکتی بازارگردان داشته باشد و دامنه نوسان را دو برابر افزایش دهد، موضوعی پر ریسکی تلقی میشود.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: بازارگردان باید دارای استاندارد ویژه و خاصی باشد تا بتوان دامنه نوسان را بیشتر از حدی که در بازار وجود دارد، افزایش داد. یعنی صرف اینکه بگوییم شرکتی بازارگردان دارد و به همین دلیل دامنه را افزایش دهیم، اتفاق درستی نیست. بسیاری از بازارگردانها در فضای بازار، منفعل بوده و به ادبیات مسلط نیستند و تنها یک ماشین سفارشگیری هستند و به نظرم این موضوع نمیتواند مورد توجه باشد. اگر بازارگردان با برخی استانداردهای ویژه تعریف شود، میتوان دامنه نوسان را افزایش داد.
وی گفت: این تصمیم در شفافیت و برقراری تعادل تحلیلمحور بودن بازار موثر خواهد بود، اما چرا باید عمق تحلیلی بازار را افزایش داد؟ اگر دامنه نوسان افزایش پیدا کند، اما عمق تحلیلی بازار بیشتر نشود، مشکلات زیادی برای سهامداران ایجاد خواهد شد.
انتهای پیام/