دکتر سعید جلیلی صبح روز سه شنبه ۸ آبان ماه در جلسه «بررسی کلیات لایحه برنامه بودجه ۱۴۰۴» کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی بیان داشت: لایحه بودجه ۱۴۰۴ بهعنوان اولین برش از برنامهی ۵ ساله هفتم دارای اهمیت بالایی است؛ موفقیت دولت با رشد ۸% محقق میشود؛ نه با ۳/۵% درصد.
در شرایط فعلی کشور و با توجه به تحرکات و تهدیداتی که دشمنان انجام میدهند، این اهمیت دو چندان میشود. امروز نوع حرکت کشور باید با توجه به این شرایط صورت بگیرد؛ یعنی وزارتخانههای مختلف با تمام توان خود در جهت تحقق رشد اقتصادی ۸% حرکت کنند تا کشور بتواند با قدرت، در مقابل این حرکات، حرکت خود را ادامه دهد.
رهبر انقلاب در بیانات اخیر خود بر برهمزدن خطای محاسباتی دشمن تأکید داشتند. آنچه بیشاز همه محاسبات دشمن را بهم میریزد، رشد شتابان اقتصادی و بسیج ظرفیتهای اقتصادی برای جهش و رشد ۸% است. یکی از موارد مهم در راستای افزایش بهرهوری بودجه، توجه به منابع، مدیریت، فناوری و نیروی انسانی در این برنامه است. باید از همه ظرفیتهای کشور، مانند دانشگاهها، بهصورت فعالانه در این راستا استفاده کرد.
متاسفانه امروز شاهد هستیم که بخشی از منابع کشور حیفومیل و در امور غیرضروری هزینه میشوند؛ یا خدای نکرده مورد سوء استفاده قرار میگیرند. در بودجه سال پیشرو که اولین بودجهٔ اجرای برنامه هفتم توسعه است، باید به این موضوع توجه شود. یکی از این موضوعات، مسئله میترینگ است که مانع پِرتیِ روزانهٔ نفت تولیدیِ کشور میشود. باید با مدیریت منابع بودجه کشور و اولویتبندیِ صحیح مسائل، جلوی حیفومیلهای اینچنینیِ منابع ملی را گرفت.
مبحث دیگری که اگر به آن توجه نشود، باعث عقبافتادن کشور میشود، مسئله فناوریهایی مثل هوش مصنوعی و کوانتوم است. در چنین مسائلی اگر ۴ سال عقب بمانیم، جبران آن ۴۰ سال زمان خواهد برد.
در برنامه هفتم توسعه روی رشد اقتصادی ۸ درصد تأکید شده و این موضوع بهصورت کامل در زمان بررسی برنامه هفتم در مجمع تشخیص مصلحت نظام بادقت بررسی شد. در چنین شرایطی نباید در برنامه بودجه کشور گفته شود که رشد اقتصادی ۳/۵ درصد در نظر گرفته شده؛ درحالیکه در چند سال گذشته ما شاهد رشد اقتصادی ۵ و ۶ درصد بودهایم.
بحث دیگری که مقام معظم رهبری هم بر آن تاکید داشتهاند، اصلاح ساختار بودجه است. طبق مصوبه مجلس، باید میزان وابستگی بودجه به نفت روندی کاهشی داشته باشد و طبق این قانون، در سال پیشرو باید ۴۸ درصد از وابستگی بودجه کشور به نفت کاهش پیدا میکرد اما متاسفانه در این بودجه وابستگی به نفت با ۲۸ درصد کاهش به ۲۰ درصد رسیده است. اینکه روند تدریجیِ طیشده به یکباره عقبگرد کند، قابل قبول نیست.
البته بودجه سال پیشرو نکات مثبتی هم دارد. شفافیت در بودجه و توجه به بدهیهای دولت به شهرداریها، نیروهای مسلح و غیره، نمونهای از این نکات مثبت است.